Att välja ny kikare - Råd för nybörjare och proffs


Har du funderat på att köpa en kikare till att ta med ut i naturen eller ut på båtturen? Det finns i dag hundratals modeller så det är kanske inte så lätt att välja rätt. Här är en snabbguide och lite tips på var du får veta mer.


Välj inte det billigaste!

Att välja en billig kikare för några hundralappar är oftast ett väldigt dåligt köp. Risken är stor att kikaren blir liggande hemma då det är svårt att se i den och man får ont i ögonen eller huvudet efter några minuters ansträngande spanande. Det finns idag bra modeller från dryga tusenlappen och uppåt. Innan jag ger tips på lite bra kikare i olika prisklasser så tar vi en titt på vad sifferbeteckningarna på kikarna betyder och vilka typer av kikare som finns.


Två typer

Det finns idag två huvudtyper av kikare att välja på. Den för så vanliga Porroprisma-modellen är de som ser lite krokiga ut.
Den här konstruktionen är optiskt sett bättre men är svårare att göra helt vattentät. Slagtåligheten är också svår att skapa utan att vikten blir för stor. Moderna, vattentätade konstruktioner är mycket prisvärda val. De flesta båt/marin-kikare är av denna typ.

 


En  kikare med porroprisma och det typiskt "bulliga" utseendet.
Den andra, och bland naturintresserade och fågelskådare så populära, modellen är takkantprisma-kikare. Dessa är, med motsvarande förstoring och ljusstyrka, mer kompakta och robusta och görs oftare vädertätade och t.o.m. helt vattentäta. De dyrare kvalitetskikarna är oftast av denna typ. På bilden ses en av Zeiss toppmodeller.
Kikare med takkantsprisma är rakare och mer kompakta

Förstoring och ljusstyrka
När det är dag att köpa kikare så är det första man tittar på kanske sifferbeteckningen på kikaren. 7x50, 8x30 eller 10x40 är exempel på detta. Den första siffran anger alltid förstoringsgraden, här 7,8 eller10 gånger. Det andra talet anger diametern på frontlinserna. Ju större frontlins desto ljusstarkare är kikaren men också tyngre. Ska man ha kikaren med i båten eller om man är det minsta darrhänt så bör man inte välja större förstoring än 7-8 gånger. En större förstoring medför bara att man ser sämre om man är darrhänt. Här gäller det att prova sig fram och känna efter vad som passar just en själv. När det gäller ljusstyrkan så är som sagt frontlinsens storlek avgörande. Detta är dock inte helt sant då även glaskvalitet och antireflexbehandling påverkar. En kikare i toppsegmentet (10000+) av 8x30 – typ ger garanterat en väldigt mycket ljusare och skarpare bild än en 7x50 – kikare för 400-500 kr.

Bilderna nedan illustrerar skillnaden mellan 7,8 och 10 gångers förstoring.


Utan kikare

7 gångers  förstoring

8 gångers förstoring

10 gångers förstoring


Hur mycket ska man lägga ut?

Det är svårt att ge generella råd på den frågan. Det beror på hur ofta du tänker använda kikaren och till vad. Vill man ha en bra, skarp kikare som är skön att titta i så börjar priset på dryga tusenlappen. Vill du ha en kikare som du tänker använda ofta och som ska vara bra och skön för ögonen i många år får du räkna med priser från ca 4000 kr och uppåt. Generellt kan man dock säga att man får vad man betalar för. De lite dyrare kikarna är oftast betydligt bättre än de billigare. Det bästa kanske är att bestämma hur mycket man vill lägga ut och sedan besöka något ställe där man kan testa olika modeller i denna prisklass – Stenhusa bod på Öland är ett sådant ställe. Är man glasögonbärare, och vill titta med glasögonen på, så ska man se till att man väljer en modell med gummiklädda okular som kan justeras i höjdled så att man får rätt avstånd mellan öga och lins och som inte repar glasen. Det är även viktigt att man kan se hela synfältet med glasen på.

 

Tips på bra kikare i olika prisklasser


Prisklass 1000-1500 kr


En relativt billig takkantprisma-kikare som har fått god kritik (för prisklassen) är Soligor All-weather 8x42 (finns också som 10x42). Kikaren finns bl.a. på Cyberphoto.se för 1395 kr

Numera finns ersättaren Waterproof 8x42 och 10x 42 för 1195 kr.

En Porroprisma-kikare av god kvalitet är Nikon Action 8x40 som betingar ett pris på mellan runt 1400 kr (då priser varierar så kolla alltid upp på flera ställen – halva priset är inte ovanligt vid utförsäljning på kikare i denna prisklass). Kikaren är gummiarmerad vilket är ett plus. I samma serie finns ett flertal modeller t.ex. 7x50 och 10x50 för ungefär samma pris.

 

Prisklass 2000-6000 kr

Här finns en uppsjö av modeller som är bra. Visserligen når de inte upp till samma klass som de dyrare märkeskikarna för 10000-14000 kr men de kan man inte begära heller. En kikare i denna prisklassen uppfattas nog ändå av de flesta som helt fantastisk att titta i, och det är inga jättestora skillnader på dessa och de dyrare modellerna.


En liten och lätt takkantsprisma-kikare som är både gummiarmerad och vältätad med o-ringar och har sk. High-eyepoint (perfekt om du ska kika med glasögon) är Nikon Sporter 8x36 DCF. Denna lilla gobit kan fås från ca. 2500 kr.

En gasfylld, och därmed helt vattentät, modell med bra antireflexbehandling är Kamakura 8x42 FMC W. Kikaren får anses vara en bra representant för klassen. Pris från 4500 kr. (5 års garanti)

 

På nästa sida tar vi en titt på kikarna som de verkligt inbitna skådarna använder! NÄSTA SIDA