Vad använder proffsen?

Att en lite dyrare kikare är bättre än en billig är ju inte så konstigt. Men är det värt att köpa den allra dyraste? Och är den dyraste egentligen den bästa kikaren?
Efter att ha tittat i de flesta modeller i det högre prissegmentet (10 000+) så anser jag att det inte går att svara på de frågorna entydigt. Visst, de dyrare kikarna är alla fantastiska att titta i och verkligen en fröjd för ögat. Men skillnaderna dem emellan är små och det är nog snarare den egna uppfattningen som måste avgöra vilken superkikare som är bäst för dig! Dessa kikare har ofta ganska lång garantitid (mellan 10 och 30 år är inte ovanligt) vilket också bör vägas in i köpet.

För att visa att den berömda smaken är som den lika berömda baken så hörde jag vad några inbitna skådare ansåg om saken.

Evert Werkström

" När jag skulle köpa kikare var jag ute efter en lätt, smidig och skarp kikare. Jag ville heller inte köpa en av de allra dyraste. Valet föll på ZEISS CONQUEST 8X30. Jag är mycket nöjd med den!"

Kikaren tillhör Zeiss lite billigare (allt är relativt) modeller och kikaren går att få från 5290 kr (Hegethorns foto). Det finns ytterligare 5 modeller i samma prisklass från Zeiss.

Hans Evefalk

"Jag bestämde mig för att testa ett antal kikare ur den s.k. mellanklassen på Stenhusa bod innan jag bestämde mig. Det var några år sedan och Zeiss ekonomiserie fanns inte på marknaden då. Efter jämförelser föll valet på Bausch & Lomb Discoverer 10x42 som jag är nöjd med. Det var också mycket bra garantitid på detta märke."

Kikaren går fortfarande att få tag på och priset i dag ligger på ca 6300 kr.

Anders Blomdahl

"När Zeiss kom ut med sin fluoritserie bytte jag upp mig. Tidigare har det inte funnits några handkikare med fluoritglas. Kikaren är otroligt skarp, kontrastrik och ljusstark och är dessutom lättare än föregångarna utan fluoritglas. Jag valde ZEISS VICTORY 8X42 T* FL då jag tyckte att 10-gångers-kikaren var svårare att hålla still."

Efter att ha tittat i Anders kikare kan jag inte annat än att hålla med. Detta är verkligen "top of the line". Kikaren går att få från 13990 kr (Hegethorns foto). Ytterligare 7 modeller finns i Victoryserien.

 Christer Herremo

"Det självklara valet för mig var SWAROVSKI EL 10X42 WB! Jag tycket att Swarovski-kikarna är outstanding när det gäller greppet och har en mycket behaglig bild. Jag har alltid tyckt att Zeisskikarna är för "skarpa" på något sätt  för mina ögon. Jag får nästan ont i ögonen när jag tittar i dem. En annan sak är Swarovskis otroligt bra service. jag har alltid, utan några frågor, fått hem en lånekikare när mina Swarovskikikare varit på service. Sånt väger tungt!"

Christer är sedan många år Swarovski trogen och jag förstår honom. Att välja mellan "Swarre" och Zeiss är egentligen en smaksak. Zeissens något ljustarkare och skarpa bild mot Swarovskis otroligt sköna grepp och bra service - Inte lätt att välja.

Christers kikare kostar 15 500-16 000 kr idag.

 

Läsa mera
Vill du läsa mer om kikare och lära dig mer innan du köper något kan du gå in på
www.gofoto.se eller http://hem.fyristorg.com/morgano/kikare.htm

Vill du kolla in priser så har du adresser till några av Sveriges billigaste kikarförsäljare här: 

www.hegethorns.se

www.skovdenatur.nu

www.naturbokhandeln.com

Det kan löna sig att kolla in på flera ställen innan man bestämmer sig då priserna kan variera en del. Besöker du Öland så ta en tur till Naturbokhandeln i Stenåsa. Här har man möjlighet att testa och jämföra kikare från deras stora sortiment.

Lycka till med valet!

Text och foto: Tony Svensson