Skomer  -  Engelska västkustens Utklippa?

Skomer är en liten ö vid Pembrokeshires kust, tillhörande Wales. Ön är ett viktigt naturskyddsområde, mest känd för sin stora förekomst av sjöfåglar. Där finns också sälar, delfiner och en rik flora av växter samt vacker natur. För att komma till Skomer måste man ta en liten färja från Martins Haven, som går när vädret så medger, från påsk till sen höst, dock inte måndagar. Färjan såväl som tillträdet till ön är avgiftsbelagda.

När  man tar sig upp 200 fot till öns landplatå, blir man omedelbart varse det intensiva fågellivet. Det liknar mest Piccadilly Circus, och beroende lite på årstiden, är förmodligen en av de första fåglarna som syns en lunnefågel (eng. Puffin). Det finns mer än 10.000 av dessa charmerande fåglar på Skomer under häckningssäsongen. Vid vissa tider kan man komma mycket nära dem och de verkar gilla att få sitt porträtt taget.


Lunnefågel

En av de arter som är minst trolig att få syn på under dagtid är mindre lira, Puffinus Puffinus (eng. Manx Shearwater), trost deras stora talrikhet. På Skomer finns norra halvklotets största koloni av dem, med över 120.000 par, men de gömmer sig på dagen tills det är helt mörkt för att undgå attacker från trutarna. Lirorna bor och häckar i hålor, liksom lunnefåglarna och även massor av kaniner. 


Alpkråka

Föredrar man att titta efter fåglar högre upp i näringskedjan finns det bl a pilgrimsfalkar (eng. Peregrine Falcons), vråkar (eng. buzzards), jordugglor (eng. short-eared owls) och korpar (eng. ravens). Man kan hålla på hela dagen att identifiera olika sångare eller söka efter de små familjegrupper av alpkråkor (eng. red billed chough). Man tar sig runt hela ön i lugn promenadtakt på lite mer än tre timmar.


Jagande jorduggla

The Wildlife Trust of South and West Wales har hand om ön Skomer, tillsammans med ett antal naturreservat på fastlandet. Under säsongen finns en fast boende tillsynsansvarig som assisteras av forskare och frivilliga krafter. Mitt på ön finns lämningar av en gammal bondgård och ett besökscenter. Det som en gång var en lada används nu för att visa intressant information om öns historia och för att hysa forskare, övernattande besökare och frivillig tillsynspersonal.


Vacker vy med blommande trift

Vill Du veta mer om besök, övernattningsmöjligheter eller kanske om att arbeta som frivillig med tillsyn, ring WTSWW (01239) 621312 eller gå in på www.welshwildlife org där det finns en särskild del för Skomer.


Strandskator


Fjällpipare


Engelsk sädesärla, en ras som ibland besöker oss. (På Torhamns udde häckar en hybrid
mellan denna och vår sädesärla.)

Vill du se fler bilder och läsa mer om Skomer så kolla in länkarna nedan:
http://www.welshwildlife.org/skomerIntro_en.link

http://picasaweb.google.com/mypinknee/Skomer2009#

http://picasaweb.google.com/mypinknee/SkomerToGo#

http://picasaweb.google.com/themikepenny/Skomer#
 

Foton och texten om Skomer; där Michel har varit volontär och frivillig tillsynsman en vecka varje sommar sedan lång tid; förmedlat och översatt av Stig Hedén, KOK

Dip Arch RIBA Michael Penny, The Old Wharf   Church Road,

Newnham  on Severn, Gloucestershire,  GL14 1 AX   England