Oktobervecka 2005 på Utklippan

Hans Evefalk

 

Den 1 oktober 2005 stävade båten ut mot Utklippans fågelstation med sex förväntansfulla ornitologer ombord. Undertecknad, Rolf Larsson och Olof Persson samtliga från Blekinge, Ingvar Torsson från Stockholm, Johnny Anderson från Uppsala samt Claes Möllersten från Färjestaden fick en guppig färd ut i den friska sydvinden.

Väl framme löstes Närkegänget av ganska snabbt och vi stuvade in våra saker i den fina fågelstationen. Är en fantastisk känsla att bo i de nyrenoverade lokalerna med fräscha möbler och nya spisar och kylskåp med tanke på hur det var innan med läckande tak och hopplockade möbler och 70-tals färg på väggarna.

 

Första dagen ägnas mycket åt att kolla igenom ön efter rastande fåglar för att se vad som finns att jobba med. Nätrundorna koncentreras till Södraskär och tubkikarna ställs upp för lite skön sträckskådning. Den värsta morgonruschen är ju över. På obslistan denna första dag finns någon labb, 13 dvärgmåsar och någon enstaka stenfalk. Bland de ringmärkta fåglarna denna dag sticker brandkronad kungsfågel, kricka och prutgås ut. De två sistnämnda har självklart Rolf fångat sent på kvällen med hov.


Andra dagen var i mängd fångade fåglar ganska skral om man tänker tidpunkten, 2 oktober skall mycket fåglar vara i rörelse. Endast 108 fåglar av 14 arter fångades. Dock fångades både taigasångare och videsångare. Videsångaren fångades av Rolf på Norraskär. Tre sk rariteter på två dagar,  Vilken vecka! Självklart tror man i ett sådant läge att nu har man fått sin tilldelning, men vi skulle få mer.

 

Tredje dagen blev fångstsumman något mer normal för en oktobervecka. 270 fåglar av 21 arter är en ganska ok dag. Mest anmärkningsvärt var en kontroll av en sävsparv med spansk ring, K 61802 ARANZADI, San Sebastian. Ska bli spännande att få uppgifterna om den. En mindre flugsnappare som bäst på topp för övrigt. Nåja vi hade ju fått vår beskärda del.

 

Fjärde dagen blev det ett litet inflöde på morgonen av rödhake och kungsfågel. Det får man räkna med vid den här tiden på Utklippan. 177 rödhakar och 130 kungsfåglar fick ring runt högerbenet. Några sparvhökar och en ganska bra summa för gransångare, 16 stycken var höjdpunkterna från denna dag. Totalt hade 445 fåglar av 19 arter ringmärkts under dagen. Mängdmässigt en bra dag, den bästa för hösten på Utklippan detta år. På obssidan ganska lite, en blåhök några tranor finns nedtecknat i obsboken.

 

Den femte oktober varnades det för dimma, men ganska snart på morgonen insåg vi att någon dimma blir det inte för oss. Däremot verkade det som om dimman låg in över fastlandet. Här gällde det att ha nät uppe i mängd som vi klarade av. De yttersta näten drogs ihop och vi koncentrerade oss på trädgården. Även i trädgården fick vi minska mängden nät efter hand då det välde in fågel. Toppen låg något förvånade en bit in på förmiddagen. Även denna dag kom det mycket rödhake och kungsfågel. 388 rödhakar och 413 kungsfåglar blev slutsumman. Även gransångare fångades i stor mängd. Hela 61 stycken, vilket var nytt dagsrekord. Däribland en sibirisk gransångare, dvs en gransångare av rasen tristis som finns normalt i Sibirien. Dessutom fångades en videsångare till, den andra för resan, även den har sitt viste i Sibirien. Dessa båda fåglar fångades samtidigt i samma nät hängandes 20 cm från varandra, märkligt. Av bara farten fångades det även resans första kungsfågelsångare även den en sibirisk fågel. Nu var nog alla rekord slagna med ovanliga fåglar på samma resa. Totalt denna oktoberdag fångades 1057 fåglar av 22 arter. Även en talgoxe kontrollerades och en finsk järnsparv.

Från vänster, gransångare, sibirisk gransångare och videsångare


6 oktober fortsatte lite på samma inslagna väg, en förhållandevis stor mängd rödhake och kungsfågel, 169 respektive 132 fångades av de båda arterna och minsann om inte ytterligare en liten taigasångare slank med. Det var den andra för resan. Nu hade totalt två taigasångare, två videsångare, en kungsfågelsångare och en brandkronad kungsfågel fångats. Dessutom en sibirisk gransångare, sju rariteter på en och samma vecka och den var inte slut ännu. Denna dag kontrollerades också en polsk talgoxe och en finsk sparvhök. Totalt fångades 405 fåglar av 18 olika arter.

 

Fredagen den 7 oktober, den sista hela dagen då hemfärden är på lördagen. Förväntningarna var självklart stora även på denna dag. Skulle vi hitta någon mer raritet eller var det färdigt nu? Tyvärr blev det ingen fångst av rariteter denna dag. Vi kämpade tappert och var så nära att slå nytt dagsrekord för sparvhök, endast en saknades. 12 hökar försågs med ring och en kontrollerades, snopet. Totalt under denna dag fångades166 fåglar av 15 arter, en ganska ok dag för oss.

 

Hemresedagen, den åttonde fångades 114 fåglar, eller 115 innan vi lämnade över till Ivar och hans gäng. Den 115 var den sista fågeln Olof plockade på denna resa, en ung höksångare som egentligen tillhörde Ivar, men som vi nog lånar till vår fantastiska vecka.

 

Tack alla som var med på denna fantastiska vecka.


Taigasångare


 

Datum

Antal märkta

Rariteter

1 oktober

71

Brandkronad kungsfågel

2 oktober

108

Taiga- och videsångare

3 oktober

270

 

4 oktober

445

 

5 oktober

1057

Vide- och kungsfågelsångare, sibirisk gransångare

6 oktober

405

taigasångare

7 oktober

166

 

8 oktober

115

höksångare

Summa

2637

 

 

 

Hans Evefalk

Ronneby